Ben je slecht ter been of ben je aangewezen op een rolstoel dan heb je doorgaans een traplift nodig wanneer je zelfstandig thuis wil blijven wonen. Een traplift heeft voor jou als gebruiker een aantal voordelen maar ook nadelen. Een belangrijk nadeel is wel dat je redelijk mobiel moet zijn wil je van een traplift gebruik kunnen maken. Ben je afhankelijk van een rolstoel dan wordt het een ander verhaal. We keken voor je naar meerdere opties voor een traplift zonder stoeltje.
Inhoudsopgave
Een traplift zonder stoeltje kopen
We ontvingen prijsopgaven voor een traplift zonder stoeltje. Daarbij kregen we prijzen door van een plateaulift. De andere optie, een zweeflift, plaatsen we wel in de tabel maar een prijs daarvan hebben we niet ontvangen.
Wat voor traplift zonder stoeltje | Voor wat voor trap | Wat betaal je |
Een plateaulift | Rechte trap | Vanaf 6000 euro |
Een plateaulift | Trap met bochten | Vanaf 8500 euro |
Een zweeflift | Maakt niet uit | Geen prijs ontvangen, afhankelijk per situatie |
Een plateaulift
Een plateaulift is een traplift die bestaat uit een plateau waar je de rolstoel op kan rijden. Op een plateau word je vervolgens met rolstoel en naar de bovengelegen verdieping getild. Een plateaulift wordt zo gebouwd dat het plateau kan inklappen wanneer de lift niet in gebruik is. Daardoor neemt de lift minder ruimte in dan een traplift met een stoeltje. Een plateaulift wordt gebruikt bij mensen die rolstoel gebonden zijn maar ook in situaties waarin er een zwaarlijvig persoon de trap op en af moet worden geholpen.
Een zweeflift
Een zweeflift is een systeem waarbij de gebruiker niet op een stoeltje van boven naar beneden en vice versa wordt getild. Het gaat om een systeem waarbij er een rail aan de bovenkant hangt. De rolstoel van de gebruiker wordt aan de lift gekoppeld. Daardoor zweeft de gebruiker boven de trap omhoog en omlaag. Dit systeem is geliefd omdat de doorgang bij de trap niet belemmerd wordt. Het is uiteraard een systeem wat enkel wordt ingezet bij rolstoelgebruikers.
De prijsopbouw van een traplift zonder stoeltje
Een traplift zonder stoeltje is een uitgave die bestaat uit een aantal onderdelen. Zo is daar uiteraard allereerst het materiaal. Daarbij gaat het om de rails van het systeem, een plateau of een bevestiging voor de rolstoel, het arbeidsloon inclusief het plaatsen en keuren van de plateaulift of zweeflift en de voorrijkosten en kilometerkosten. Daarbovenop wordt de BTW berekend. De prijzen die we vermelden in de tabel zijn de totaalprijzen.
Zaken die de keuze voor een traplift zonder stoeltje bepalen
Voordat je een traplift zonder stoeltje aanschaft of aanvraagt is er uiteraard een aantal keuzes wat je hebt doorlopen. Die zullen we voor je op een rijtje zetten. Allereerst is daar de mobiliteit van de gebruiker. Wanneer de gebruiker zodanig mobiel is dat hij of zij nog met een rollator kan lopen of zelfs zonder rollator heeft een traplift zonder stoeltje vrij weinig zin. Je kan dan volstaan met een eenvoudige, en stukken voordeligere, traplift met een stoeltje. Wanneer er echter sprake is van een beperkte mobiliteit waarbij een rolstoel wordt gebruikt of waarbij er sprake is van ernstige zwaarlijvigheid wordt de keuze bepaald. Een plateaulift is in het geval van zwaarlijvigheid de meest gemaakte keuze. Bij immobiliteit ligt de keuze voor een plateaulift of een zweeflift meer voor de hand. De gebruiker heeft dan op beide verdiepingen een rolstoel nodig. Om een dubbele aanschaf te voorkomen is een plateaulift of zweeflift de beste oplossing. Verder speelt de beschikbare ruimte op de trap een belangrijke rol. Een plateaulift klap je zodanig in dat deze minder ruimte inneemt wanneer deze niet in gebruik is. Een zweeflift hangt boven de gebruiker waardoor deze nagenoeg geen ruimte inneemt in het huis. Bij minder ruimte is een dergelijke traplift dus een goede optie.
Zaken die de prijs van een traplift zonder stoeltje bepalen
De totale prijs van een traplift zonder stoeltje wordt bepaald door een aantal factoren. Zo speelt mee of er sprake is van een rechte trap of een trap die één of meer draaien maakt. Een traplift die recht omhoog loopt heeft minder materiaal nodig dan een traplift die draaien maakt. Dat geldt voor zowel de plateaulift als de zweeflift. Daarnaast speelt een belangrijke rol welke eisen je stelt aan het comfort. Wil je een traplift zonder stoeltje die bediend wordt op het plateau of aan het koppelstuk waar de rolstoel aan hangt dan zullen de kosten meevallen. Gaat het om een traplift zonder stoeltje die zowel boven als beneden extra wordt bediend dan zal de prijs hoger zijn.
Let op deze keurmerken
Ga je een traplift zonder stoeltje aanschaffen dan is er een aantal keurmerken waar je goed op moet letten. Allereerst is daar uiteraard het CE keurmerk. Dit geeft aan dat de traplift voldoet aan de eisen die de Europese Unie eraan stelt op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak. Daarnaast let je erop, bij een tweedehands traplift zonder stoeltje of depotmodel, dat dit apparaat periodiek gekeurd is. Accepteer nooit een traplift die ooit is afgekeurd.
Vergoedingen en subsidies
Voor een traplift zonder stoeltje kan je een vergoeding of een subsidie krijgen. Daarvoor ga je naar de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Er vindt een indicatie plaats om te kijken of je door een dergelijke traplift weer voldoende mobiel bent in je eigen huis. Daarnaast betaal je voor de bruikleen een vergoeding van 19 euro per maand. Een andere optie is dat je een verklaring van je huisarts aanvraagt. Daarin moet staan dat je door een beperking in aanmerking komt voor een traplift zonder stoeltje. Je schaft het apparaat vervolgens zelf aan en de kosten voer je op als aftrekpost bij de belastingaangifte als zijnde bijzondere ziektekosten.
Vergelijk eerst de tarieven
Een traplift zonder stoeltje is een kostbare investering. Vergelijk dan ook altijd eerst de tarieven voor je een aanschaf doet. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. Dit levert je een voordeel oplopend tot 30 procent op.