Informatie, tips en advies over trapliften
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Traplift vergoeding gemeenteZo lang mogelijk blijven wonen in de eigen woning, voor de meeste mensen is dat uitermate belangrijk. Wanneer dit moeilijker wordt doordat je minder mobiel bent is een traplift een aanschaf die veel mensen doen. Een traplift is een kostbare aanschaf en mede om die reden is het uiteraard belangrijk dat je weet hoe je de kosten vergoed kunt krijgen. We keken naar de optie van een traplift vergoeding door de gemeente. Verder keken we wat je kan doen wanneer je deze vergoeding niet krijgt.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een traplift? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

De prijs van een traplift

Aan een traplift is een prijskaartje verbonden. We keken voor je naar de prijs van een traplift met een stoeltje.

Wat schaf je aan Wat voor trap Wat is de prijs bij benadering vanaf
Een standaard traplift Rechte trap Vanaf 2788 euro
Een standaard traplift Trap met 1 of meer bochten Vanaf 3699 euro
Een comfort traplift Rechte trap Vanaf 3249 euro
Een comfort traplift Trap met 1 of meer bochten Vanaf 4195 euro

Een traplift aanvragen bij de gemeente

Een traplift aanvragen bij de gemeente is een stap die behoorlijk wat tijd kost. Zo moet er eerst een indicatiestelling plaatsvinden. Daarbij komt men bij jou thuis om de situatie ter plekke door te nemen. Er wordt gekeken of er inderdaad sprake is van een mobiliteitsprobleem waardoor jij de trap niet veilig op en af kan. Daarnaast wordt er gekeken of jij met een traplift weer voldoende mobiel bent in je eigen huis. Hierbij kan het zomaar het geval zijn dat er een lichamelijke keuring van jou moet plaatsvinden door een keuringsarts van de gemeente. In andere gevallen zal men genoegen nemen met een verklaring van de huisarts of behandelend specialist. Vervolgens vindt er bij jou thuis een passing plaats van een traplift door de leverancier. Daarbij kijkt men naar de meest goedkope en adequate oplossing. Dat wil zeggen dat men luxe in de vorm van bijvoorbeeld een bekleding in de kleur van uw interieur niet zal vergoeden. Men vergoedt het meest noodzakelijke. Jij betaalt voor de bruikleen van een traplift een WMO abonnement van 19 euro per maand. Overige hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een rolstoel vallen ook onder dit abonnement.

Als jij een andere keuze wil maken

Bij een passing heb je doorgaans geen eigen keuze meer uit meerdere soorten trapliften. Wanneer jij een ander idee hebt voor een traplift terwijl de gemeente dit niet aanbiedt kan dit meerdere redenen hebben. De belangrijkste reden is in dit geval dat de gemeente met een aantal leveranciers zaken doet. Wanneer jouw traplift van een andere leverancier vandaan komt wordt deze niet via de standaard WMO oplossing vergoed. Gelukkig is er dan in de meeste gevallen nog een andere optie om de traplift die jij op het oog hebt alsnog te krijgen. We hebben het over een vergoeding in de vorm van een Persoons Gebonden Budget. In dit geval krijg jij het bedrag, de prijs van de traplift die men jou wil aanbieden, te besteden. Je selecteert dan zelf de leverancier van de traplift van jouw keuze. Daarbij zorg je dat je binnen de grenzen van het te besteden bedrag blijft. De offerte van de traplift van jouw keuze wordt naar de gemeente toe gestuurd. De gemeente regelt verder de aanschaf van de traplift en jij betaalt net als in het vorige voorbeeld het WMO abonnement van 19 euro per maand. Het is goed om te weten dat rechtstreeks zaken doen met een leverancier van hulpmiddelen vaak voordeliger is. De hulpmiddelenleverancier van de gemeente is immers een tussenpersoon die overheadkosten berekent. Dit kan behoorlijk oplopen.

Waar je op let bij een WMO traplift

Krijg je een traplift via de gemeente verstrekt dan zal dit in veel gevallen een traplift uit een depot zijn. De reden hiervan is dat trapliften worden gemaakt om tussen de 20 en 25 jaar mee te gaan. In de praktijk worden ze aanmerkelijk korter gebruikt omdat het uiteindelijk toch vaak een tussenoplossing blijkt te zijn voor de gebruiker naar een zorgwoning verhuist. Een depotmodel is dus al eerder geplaatst geweest. Let er bij de plaatsing van een dergelijke traplift op dat jij de historie van de traplift weet. Let erop dat de traplift periodiek is gekeurd en nooit is afgekeurd. Let er verder op dat er bij de aflevering van de traplift gelijk een keuring plaatsvindt.

Zelf aanschaffen

Wordt de traplift niet door de gemeente vergoed dan zal je deze zelf moeten aanschaffen. Dit doe je uiteraard met wijsheid. Vergelijk eerst de prijzen van meerdere trapliften voor je tot aanschaf overgaat. Dat vergelijken doe je met onderstaande button. Je ontvangt direct meerdere prijsopgaven om naast elkaar te leggen. Op die manier zie je in één oogopslag welke leverancier voor jou de aangewezen partij is om een traplift bij te kopen. Jouw voordeel kan daarbij behoorlijk oplopen tot wel 20 procent.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?