Informatie, tips en advies over trapliften
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


De WMO staat voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dit is het overheidsorgaan wat ervoor zorgt dat jij langer zelfstandig en rondom het huis kan voortbewegen. Een traplift kan in een dergelijk geval noodzakelijk zijn wanneer je fysiek beperkt bent. Een traplift via de WMO is iets waar nogal wat bij komt kijken. We hebben een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet. Daarnaast hebben we wat prijzen van trapliften voor je verzameld.

De prijs van een traplift

Een traplift is een aanschaf waar een bepaald prijskaartje aan hangt. We ontvingen van meerdere leveranciers prijsopgaven. Die hebben we in onderstaand overzicht voor je samen gebracht.

Wat voor traplift schaf je aan Voor wat voor trap Wat is de prijs vanaf
Een standaard model traplift Rechte trap 2795 euro
Een standaard model traplift Trap met één draai 3698 euro
Een standaard model traplift Trap met twee draaien 4590 euro
Een aangepast model traplift Meerprijs bij de bovengenoemde modellen 599 euro

Goedkoop Adequaat

Een Voorziening van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voldoet altijd aan de eis dat deze het meest goedkoop adequaat is. Dat wil zeggen dat de traplift voldoet aan de basisbehoeften maar dat er verder geen luxe aan zit. Wanneer je luxe zaken wil zoals een stoeltje wat past bij de kleur van jouw interieur, een comfortabeler zitje of bijvoorbeeld een inklapbaar stoeltje dan zal je dus extra moeten gaan bijbetalen. De gemeente zal altijd een voorziening geven die net voldoende is om het ontstane mobiliteitsprobleem in jouw huis op te lossen voor jou.

Een voorziening van de WMO via een PGB

Kan jij je niet vinden in de traplift die de gemeente als oplossing aan jou biedt dan kan je altijd nog zelf een traplift aanschaffen via een zogeheten Persoons Gebonden Budget. Dit houdt in dat je een bedrag namens de gemeente krijgt waarvoor je zelf een traplift mag gaan kopen. Houd er daarbij rekening mee dat veel leveranciers jou een traplift zullen verstrekken tegen een lagere prijs dan wanneer de gemeente deze koopt. De reden hiervan is dat gemeentes altijd werken via een hulpmiddelenleverancier. Dezes berekent extra overheadkosten over de prijs van de traplift heen. Een aanschaf via een dergelijk budget zal dus in de meeste gevallen voordeliger zijn.

Aandachtspunten bij een traplift via de gemeente

Krijg je een traplift via de gemeente, let dan op de onderstaande

aandachtspunten.

  • Een traplift vanuit een depot. Veel trapliften worden relatief kort gebruikt. Daarna worden ze opgeslagen in een depot van een hulpmiddelenleverancier. Een traplift die vanuit een depot komt is dus al eerder gebruikt. Denk er dan ook bij een dergelijk depot model aan dat de traplift alle periodieke keuringen heeft gehad. Daarnaast moet je eraan denken dat de traplift nooit afgekeurd is geweest. Deze trapliften zou men moeten laten verschroten maar dit gebeurt lang niet altijd.
  • Een traplift op maat. Een depotmodel of een traplift via de WMO zal lang niet altijd passen bij jouw persoonlijke behoeften. Wees dan ook alert wanneer men een indicatie stelt. Kijk goed vooraf of jij goed mobiel bent in je huis met een dergelijke traplift. Is dat niet zo, vraag dan een herindicatie aan.

Zaken die de prijs van een traplift bepalen

Moet je zelf een traplift gaan bekostigen omdat je bijvoorbeeld een Persoons Gebonden Budget krijgt toegekend vanuit de gemeente, dan is het goed om te kijken naar de zaken die de prijs bepalen. Zo zal een traplift voor een standaard trap relatief goedkoop zijn. Er wordt een traplift gemaakt voor een trap met een lengte van 11 tot 12 treden. Deze traplift is nieuw maar ook tweedehands te koop en er is volop keuze. Een trap met een aangepaste hoogte, dus meer of minder treden, moet speciaal op maat worden gemaakt. Je betaalt er veel meer voor naar verhouding. Een traplift met een aanpassing zoals een bedieningspaneel boven- en onderaan is eveneens een stuk kostbaarder, net als een traplift met een comfort zitje. Je betaalt dus meer voor extra aanpassingen.

De gang van zaken bij een traplift die je met een PGB aanschaft

Ga je een traplift aanschaffen met een zogeheten Persoons Gebonden Budget, dan is er een bepaald traject wat je moet doorlopen. Jij kiest zelf de traplift uit nadat je hebt gehoord hoe hoog het budget is wat je te besteden hebt. Daarna geef je de offerte van de traplift door naar de gemeente afdeling WMO. Daar doet men verder de afhandeling van de bestelling en men betaalt de traplift. Je krijgt het geld dus niet zelf in handen. Ga niet vooraf een traplift aanschaffen waarbij je rekent op een betaling vanuit de gemeente. Dat is niet hoe de Wet Maatschappelijke Ondersteuning werkt.

Een traplift via offertes

Voordat je een traplift gaat aanschaffen via een PGB is het belangrijk dat je eerst prijsopgaven aanvraagt. Ook wanneer de afdeling Wet Maatschappelijke Ondersteuning jouw aanvraag afwijst zal je zelf een traplift moeten kopen. In die situaties is het goed om te weten hoeveel je kwijt bent en waar jij het voordeligste een traplift kan kopen. Dat doe je via de onderstaande button. Je ontvangt eerst een aantal vrijblijvende prijsopgaven om naast elkaar te leggen. Jouw voordeel kan daardoor behoorlijk oplopen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?