Informatie, tips en advies over trapliften
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


traplift met spoedEr zijn situaties denkbaar waarbij iemand opeens de trap niet meer op kan komen. Daarbij mag je denken aan een situatie na een ongeval of na een ziekenhuisopname. Wanneer je met spoed een traplift nodig hebt komt er een aantal zaken bij kijken. Deze hebben we voor je toegelicht. Ook keken we naar de mogelijkheden om een traplift bij spoed te laten vergoeden.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een traplift? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

Weet wat de kosten van een traplift zijn

We ontvingen van meerdere modellen trapliften prijsopgaven. We hebben de prijzen voor je verzameld in onderstaande tabel.

Wat ga je aanschaffen Welk model trap Wat is de vanaf prijs
Traplift voor een rechte trap, spoedorder Rechte trap 2950 euro
Traplift voor een trap met een draai, spoedorder Trap met één draai 4250 euro
Traplift voor een trap met twee draaien, spoedorder Trap met twee draaien 5200 euro

Waarom spoed kostbaarder is

Een traplift met spoed is in de meeste gevallen kostbaarder. De belangrijkste reden is dat een leverancier geen tijd heeft om een traplift uit het buitenland te bestellen. Dit is de standaard plek waar men een traplift vandaan bestelt omdat de kosten van de productie in het buitenland een stuk lager zijn. De traplift moet in eigen land worden samengesteld met onderdelen die handmatig worden verwerkt tot een traplift. De kosten hiervan zullen een stuk hoger zijn omdat er kostbaarder arbeidsloon is. Daarnaast zijn de materialen schaars waardoor de prijs hoger is. Een monteur met spoed regelen is eveneens een stuk kostbaarder. De monteur moet immers extra worden ingepland en men moet eventueel een monteur extra voor een dag inhuren. De kosten hiervan lopen eveneens op.

Een tussenoplossing met spoed

Is er sprake van een noodsituatie en is een traplift binnen 24 uur geen optie dan komt er doorgaans een tussenoplossing. Deze kan bestaan uit een ziekenhuisbed in de huiskamer tot de traplift geleverd is. Verder is bij senioren en gehandicapten een zorghotel een optie om tussentijds te verblijven tot de traplift is geleverd en verdere noodzakelijke aanpassingen in huis zijn uitgevoerd.

Aandachtspunten bij een traplift met spoed

Is er een traplift met spoed nodig, let dan op de volgende zaken:

  • Periodieke keuring. Gaat het om een traplift die uit een depot of tweedehands wordt aangeleverd, denk er dan aan dat het model de periodieke keuringen heeft gehad en nooit eerder afgekeurd is geweest. Je wil immers een traplift hebben die veilig genoeg is om te gebruiken.
  • Het juiste aantal bedieningspanelen. Een traplift die je zelf kunt bedienen kan volstaan met een controller op het stoeltje zelf. Wil je echter de traplift laten bedienen door iemand anders dan moet je erop letten dat er een bedieningspaneel boven- en onderaan de trap zit. Is er sprake van een situatie waarbij de aandoening progressief is, kies dan altijd voor een situatie met extra bedieningspanelen boven- en onderaan de trap.
  • Kies altijd voor montage. Een traplift zelf monteren lijkt eenvoudig maar het kan levensgevaarlijk zijn. Het laatste wat je wil is een valpartij van de trap af doordat de traplift loslaat. Kies dan ook altijd voor montage, zelfs wanneer dat inhoudt dat de traplift pas wat later kan worden geplaatst.

Zaken die de prijs van een traplift bepalen

De prijs van een traplift met spoed wordt door een aantal zaken bepaald. Zo speelt onder andere het model van jouw trap een rol. Een trap die recht is zal een stuk goedkoper zijn wanneer er een traplift op wordt geplaatst. De materialen en de montage zijn simpelweg een stuk goedkoper en eenvoudiger. Een trap met meerdere draaien is kostbaarder. Een standaard trap heeft 12 of 13 treden. Deze trapliften zijn doorgaans het betaalbaarste. Gaat het om een trap met meer of juist minder treden dan standaard dan betaal je meer. Er moeten dan aanpassingen worden aangebracht aan een bestaande traplift en dit is een kostbare aangelegenheid. Houd er rekening mee dat een traplift die meer treden heeft dan de standaard maat vaak niet zomaar met spoed leverbaar is. Deze modellen moeten echt extra worden besteld.

De vergoeding van een traplift met spoed

Een traplift met spoed laten vergoeden is doorgaans lastig mogelijk. Een aanvraag bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zal lang duren en de indicatiestelling ook. Wanneer je uit een ziekenhuis of een revalidatiekliniek komt kan de transferverpleegkundige contact opnemen met de WMO en op die manier een spoedindicatie regelen. Een eigen aanschaf is het kostbaarste. Wanneer je via de huisarts of behandelend specialist een verklaring krijgt dat de traplift noodzakelijk is kan je de kosten terug vorderen via de belastingdienst bij bijzondere ziektekosten.

Keurmerken bij een traplift met spoed

Let erop bij een traplift die je met spoed koopt dat minimaal het CE keurmerk op de traplift staat. Dit houdt in dat de traplift voldoet aan de eisen die de Europese Unie eraan stelt. Denk er verder aan dat inderdaad de periodieke keuringen zijn uitgevoerd bij de traplift. Bij een depot model van een hulpmiddelenleverancier moet je er ook op letten dat de traplift niet eerder afgekeurd is.

Maak geen onnodige kosten

Een traplift met spoed kan een kostbare aangelegenheid worden. Het is dan ook goed om eerst prijzen te vergelijken voor je een dergelijke aanschaf doet. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt meerdere prijsopgaven om te vergelijken. Dit levert je een prijsvoordeel op wat kan oplopen tot 20 procent.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?