Informatie, tips en advies over trapliften
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


traplift verhuizenEen traplift is een hulpmiddel wat je koopt om mobieler te zijn in je eigen huis. Wanneer je zodanig slecht ter been bent dat je de trap niet meer veilig kan nemen is een traplift de uitkomst. Ga je verhuizen wanneer je een traplift hebt dan is de vraag natuurlijk of je deze mee kan nemen. In veel gevallen is dit mogelijk. We hebben een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet wanneer jij een traplift wil verhuizen.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een traplift? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

 De prijs van het verhuizen van een traplift

Ga je een traplift verhuizen of laat je dit doen, dan zijn er kosten aan verbonden. Deze lichten we voor je toe in de onderstaande tabel.

Wat voor trap Wat laat je doen Wat is de prijs
Een rechte trap Traplift verhuizen 500 euro gemiddeld
Een trap met bochten Traplift verhuizen 700 euro gemiddeld
Beide trappen Boorgaten verwijderen in de muur 500 euro voor de stukadoor

Aandachtspunt 1: Kijk vooraf of de traplift nodig is

Het is altijd goed bij een verhuizing om vooraf te kijken of de traplift nog wel nodig is. Ga je van je oude woning met een trap verhuizen naar een gelijkvloerse woning dan is de traplift uiteraard niet meer nodig. In dit geval kan je de traplift laten verwijderen uit je oude huis zonder dat je deze mee verhuist. Ga je naar een nieuw huis toe wat een trap heeft, let dan goed op het volgende punt. Zelfs wanneer jouw slaapkamer in het nieuwe huis op de begane grond komt is het altijd goed wanneer je ook een verdieping hoger kunt komen met de trap. Zit er in het nieuwe huis dus een trap dan is het altijd fijn om de traplift mee te verhuizen.

Aandachtspunt 2: Kijk goed wat voor trap er zit

Ga je verhuizen naar een nieuw huis toe en wil je de traplift meenemen, dan moet je goed op een aantal zaken letten. Het belangrijkste punt is de trap zelf. Een trap heeft een bepaalde vorm. Denk daarbij aan een rechte trap, een trap met een of meer draaien, een spiltrap of een wenteltrap. De traplift moet in het nieuwe huis op de trap komen en dan is het zaak dat de traplift in dezelfde vorm kan lopen als bij je oude huis. Dit is niet altijd mogelijk want soms wordt een traplift als maatwerk geleverd. Het zou wel heel toevallig zijn als de trap in je nieuwe huis exact net zo breed is en exact dezelfde hoogte en vorm heeft. Tenzij het gaat om een rechte trap, dan maakt het niets uit.

Aandachtspunt 3: Kijk of jouw aandoening progressief is

Heb je een versleten knie en is er daarom een traplift nodig dan is de aandoening maar zelden progressief. Je zal er voor de rest van je leven dezelfde hoeveelheid last van hebben. Gaat het echter om een aandoening die progressief is zoals een spierziekte dan moet je eraan denken dat je door de tijd heen steeds minder mobiel zult gaan worden. Wanneer je een progressieve spierziekte hebt zullen er dan ook steeds meer aanpassingen nodig zijn in het huis. Op termijn moet je gaan verhuizen naar een zorgwoning of een gelijkvloerse woning. In dit geval moet je er dus aan denken dat de traplift nog wel mee kan, maar de vraag is of het nog wel nodig is.

Aandachtspunt 4: Ruimte voor de traplift

Een traplift kan aan de smalle kant van de traptreden of aan de brede kant worden geplaatst. De smalle kant zorgt voor een traplift die het steilste omhoog gaat. Let er goed op bij een traplift aan welke kant deze nu zit geplaatst. Gaat het om een traplift die aan de brede zijde van de trap zit maar wil je deze liever aan de smalle kant van de trap hebben, dan kan je de rails niet meenemen naar het nieuwe huis. Denk er in dat geval aan dat je mogelijk een andere rail moet gaan aanschaffen voor jouw traplift.

Aandachtspunt 5: Verhuizen buiten je gemeente

Verhuis je naar een andere woning binnen jouw gemeente en heb je een traplift via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, dan is er weinig aan de hand. Wanneer je de traplift mee kan nemen naar het nieuwe huis doe je dit via de gemeente zelf. De hulpmiddelen leverancier wordt ingeseind. Deze zal jouw traplift voor jou vervoeren naar het nieuwe huis en deze daar opnieuw plaatsen. Je blijft de traplift in bruikleen houden. Gaat het echter om een woning buiten de gemeente dan wordt het een ander verhaal. Je zal de traplift dan moeten inleveren en bij de nieuwe gemeente zal je een nieuwe WMO voorziening in bruikleen moeten afnemen. De WMO voorziening kan in een aantal gevallen worden doorgeschoven tussen gemeenten onderling maar dat werkt alleen wanneer er bij de gemeenten een samenwerkingsverband is. Gaat het om twee gemeenten die totaal onafhankelijk van elkaar werken dan moeten alle voorzieningen van de WMO opnieuw worden aangevraagd. Wanneer je verhuist naar een woning waar jouw mobiliteitsprobleem voorbij is zoals een gelijkvloerse woning of een zorgwoning krijg je geen traplift meer verstrekt.

Aandachtspunt 6: Jouw traplift verhuizen met een modulair systeem

Steeds meer producenten maken hun trapliften met een modulair systeem. Dit is een systeem waarbij de rail uit diverse onderdelen bestaat. Dit systeem is nog het gemakkelijkste van allemaal mee te nemen naar een nieuw huis toe. De delen van de rail die nog te gebruiken zijn worden in de nieuwe woning opnieuw geplaatst. De leverancier levert de modulaire delen van de rail die je nog nodig hebt na. Hier zijn uiteraard wel kosten aan verbonden. De oude modulaire delen die niet meer nodig zijn worden in een aantal gevallen terug gekocht door de leverancier.

Aandachtspunt 7: Een traplift uit een huurwoning verhuizen

Woonde je in een huurwoning en had je daar een traplift in zitten dan zal je de ´sporen´ van de traplift moeten verwijderen. Dat houdt in dat je de boorgaten in de traptreden vult en dat je de gaten in de muur ook wegwerkt. Dat kan een behoorlijk omvangrijke klus zijn, zeker wanneer er in de traptreden met keilbouten is gewerkt. Vraag altijd aan de verhuurder om toestemming om de traplift in het nieuwe huis opnieuw te plaatsen.

Jouw traplift laten verhuizen

Wil je jouw traplift laten verhuizen, vraag dan eerst offertes op. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt meerdere offertes om te vergelijken. Dit kan je een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?