Traplift of verhuizen

traplift of verhuizenSteeds meer mensen zien op tegen een verhuizing, ook wanneer er sprake is van een mobiliteitsprobleem in hun huis. Dat is de reden waarom veel mensen een traplift kopen wanneer ze de trap niet meer goed op en af kunnen komen. Er kan sprake zijn van een lastige spagaat wanneer je de keuze krijgt tussen een traplift of verhuizen. We hebben een aantal zaken op een rij gezet die bepalen wat een betere keuze is. Ook keken we naar de prijzen van een traplift. Zo weet je waar je aan toe bent wanneer je een traplift wil gaan aanschaffen.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een traplift? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

De prijs van een traplift

Van meerdere leveranciers ontvingen we prijsopgaven voor een traplift. We hebben ze samen gebracht in onderstaande tabel.

Wat voor traplift koop je Voor wat voor trap is de traplift bedoeld Wat is de prijs van de traplift
Een nieuwe traplift Rechte trap Vanaf 2749 euro
Een tweedehands traplift Rechte trap Vanaf 1630 euro
Een nieuwe traplift Trap met een of meer bochten Vanaf 4699 euro
Een tweedehands traplift Trap met een of meer bochten Vanaf 2799 euro

Situatie 1: een progressieve aandoening

Een progressieve aandoening houdt in dat een traplift slechts de eerste stap is van een heel pakket woningaanpassingen. Is er bijvoorbeeld sprake van een spierziekte dan zal er op den duur een behoorlijk pakket aanpassingen nodig zijn. Daarbij mag je denken aan een rolstoel, de aanpassing van deurposten voor de rolstoel en eventueel bredere deuren, woningaanpassingen om de draai van een rolstoel mogelijk te maken met aanpassingen in de slaapkamer et cetera. Ook moet er in bepaalde ruimtes in dat geval een tillift aanwezig zijn om jou te helpen bij het maken van transfers. Het spreekt voor zich dat je hier te maken hebt met een heel pakket van maatregelen waarbij de traplift slechts het topje van de ijsberg is. Bij een progressieve aandoening wordt dan ook vaak het advies gegeven dat je uitkijkt naar een aangepaste woning. Huur je een woning bij de woningstichting dan kan men je op een wachtlijst met urgenten plaatsen om medische redenen. Heb je een koopwoning dan is het advies dat je op zoek gaat naar een aangepaste of aanpasbare koopwoning.

Situatie 2: de levensverwachting

Een heel harde zaak om rekening mee te houden maar je moet er wel naar kijken. Ook bij de aanvraag van een WMO voorziening, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, kijkt men hier heel serieus naar. Is jouw levensverwachting of die van de gebruiker nog relatief kort en is een traplift het enige wat nodig is dan zal men vaak adviseren dat er een traplift in bruikleen wordt verstrekt. Verhuizen zal dan vrij weinig zin meer hebben omdat je nog maar een relatief korte tijd echt in het nieuwe huis zit vanwege het mobiliteitsprobleem. Een traplift is in dat geval de snellere oplossing. Deze kan na de indicatiestelling relatief snel worden geplaatst. Veelal wordt er dan van een depot model gebruik gemaakt. Een depot model is een traplift die retour is gekomen vanuit een ander huis. Na revisie wordt deze opnieuw verstrekt.

Situatie 3: de gezinssamenstelling

Bij een traplift verstrekking kijkt men ook naar de gezinssamenstelling. Gaat het om een alleenstaande die niet meer mobiel genoeg is om de trap op te komen en is er een vooruitzicht dat dit mobiliteitsprobleem zal gaan toenemen waardoor ook het gebruik van een rolstoel met alle extra aanpassingen in het huis noodzakelijk wordt, dan zal men vaak adviseren dat de alleenstaande verhuist naar een zorgwoning of een gelijkvloerse woning. Je maakt het dan voor jezelf een stuk gemakkelijker. Gaat het echter om een volledig gezin met een zorgbehoeftige persoon bij wie de traplift het enige is wat nodig is om mobiel te blijven in huis dan zal de keuze voor een traplift snel gemaakt zijn. Daarbij gaat men uit van het principe dat het vaak ongewenst is om kinderen en/of ouderen uit hun vertrouwde situatie weg te halen.

Situatie 4: de behoefte aan verpleging

Is er door een functiebeperking behoefte aan verpleging dan moeten er vaak andere afwegingen worden gemaakt. Daarbij kijkt men naar de belastbaarheid van de verpleegkundige of mantelzorger die bepaalde handelingen moet uitvoeren. In deze gevallen kan worden uitgeweken naar een zorgwoning waardoor een verhuizing noodzakelijk is. Een traplift is vaak in het geval van verpleging niet voldoende wanneer het gaat om maatregelen. Ook in dit geval geldt dus dat een traplift slechts het topje van de ijsberg is. Wanneer er al sprake is van verpleging wordt veelal een traplift geadviseerd.

Situatie 5: een koopwoning of een huurwoning

Dit speelt ook een rol bij de aanschaf van een traplift. Bij een huurwoning zal je namelijk de traplift weer moeten laten verwijderen en je moet de boorgaten in de traptreden weer opvullen. Bij een koopwoning is de woning je eigen bezit. Je zal dan zelf de keuze voor een traplift kunnen maken die je aanschaft en laat plaatsen in je woning. Bij een huurwoning wordt jou al snel geadviseerd om naar een aangepaste woning te verhuizen.

Vergelijk de prijzen van een traplift

Kies je voor de aanschaf van een traplift dan is het goed om eerst prijzen te vergelijken. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk een aantal vrijblijvende offertes om te vergelijken. Dit levert je een prijsvoordeel op wat kan oplopen tot wel 30 procent.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.