Informatie, tips en advies over trapliften
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


traplift verwijderenEen traplift is een hulmiddel wat in jouw woning wordt geplaatst wanneer je een mobiliteitsprobleem hebt. Daarbij wordt er een traplift in de traptreden zelf en/of in de muur geplaatst waarmee je de trap op en af kunt komen. Er komt echter vaak een moment waarop de traplift niet meer nodig is. Dat kan zijn doordat de gebruiker niet meer in het huis woont of bij een verhuizing. We keken voor je naar de kosten van het laten verwijderen van een traplift uit je huis. We keken ook naar manieren om een traplift een goede nieuwe plaats te geven.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een traplift? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

De kosten van een traplift verwijderen

Een traplift verwijderen zal je in de meeste gevallen helemaal niets kosten. Dat komt doordat veel mensen zelf een traplift kunnen verwijderen. Het is echter een klus die doorgaans door een monteur wordt uitgevoerd. De kosten van het verwijderen van een traplift vallen in veel gevallen onder het pakket van de leverancier ervan. Een traplift wordt namelijk in de meeste gevallen geleverd met een totaal pakket op het gebied van onderhoud, service, plaatsen en verwijderen. We geven in de onderstaande tabel een overzicht van de globale kosten van een traplift.

Wat voor traplift laat je plaatsen Voor wat voor trap is de traplift Wat is de prijs bij benadering
Een traplift standaard model Rechte trap Vanaf 2789 euro
Een traplift standaard model Trap met een of meer draaien Vanaf 4850 euro
Een traplift comfort model Rechte trap Vanaf 3590 euro
Een traplift comfort model Trap met een of meer draaien Vanaf 5890 euro

Een traplift laten verwijderen met een verhuizing

Bij een verhuizing naar een andere gewone woning is het in veel gevallen mogelijk dat de traplift wordt mee verhuisd. Dit zal vooral het geval zijn wanneer er sprake is van een verhuizing naar een woning met een soortgelijke trap. De traplift heeft immers een rail en die rail moet kunnen worden overgeplaatst naar het andere huis toe. In de meeste gevallen betaal je wat extra voor het mee verhuizen van de traplift. Het gaat hier om het uurloon van de monteur die de verhuizing moet regelen. Daarnaast worden er voorrijkosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn bedoeld om de kosten te dekken van het aanvoeren van de materialen naar de werkplek toe, en het klaarmaken van de werkplek zelf. Verder worden er kilometerkosten in rekening gebracht. De monteur moet een bepaalde afstand afleggen om bij jouw huis te komen en die verreden kilometers moeten worden betaald. Er is altijd sprake van een uurloon van een monteur. Houd er daarbij rekening mee dat er wordt gewerkt met blokken van een paar uur. Je zal in de meeste gevallen voor meer uren betalen dan dat de monteur heeft gewerkt om de traplift te verhuizen. Over deze zaken wordt BTW berekend. Het gaat hier om het hoge percentage van 21 procent. Uiteindelijk in het nieuwe huis moet de traplift worden gekeurd. In dit geval worden er nog extra kosten voor de keuring in rekening gebracht.

Een traplift die niet meer zal worden gebruikt laten verwijderen

Wordt een traplift helemaal niet meer gebruikt omdat de gebruiker in een andere woonvorm gaat wonen of omdat de gebruiker is overleden dan zal de traplift worden verwijderd. Dit is iets wat automatisch gebeurt wanneer er sprake was van een traplift die was verstrekt via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO. In dit geval maakt men een afspraak om de traplift te komen verwijderen. Het bruikleen contract wordt daarna stopgezet en de bruikleen stopt automatisch. De monteur zal de traplift verwijderen en deze afvoeren naar een depot. Daar wordt de traplift opgeslagen voor eventueel hergebruik. Indien de traplift ouder is dan een bepaald aantal jaren zal de traplift worden afgekeurd waarna deze wordt verschroot. Er zijn in dat geval geen kosten voor jou aan verbonden om de traplift te laten verwijderen.

Een gehuurde traplift verwijderen

Aangezien niet in alle gevallen een traplift wordt verstrekt via de WMO zijn er een hoop mensen die een traplift zelf moeten aanschaffen. Wanneer de financiële middelen daarvoor ontbreken kan er een traplift worden gehuurd of via een lease contract worden geplaatst. In dit geval valt de verwijdering van de traplift onder de kosten van de huur of de lease ervan. Jij betaalt dus niet extra voor het verwijderen van de traplift. Houd daarbij wel rekening met het huur of lease contract. Wanneer dit voor een bepaalde minimale periode geldt moet je deze periode wel betalen. Houd dit goed in de gaten wanneer je een traplift gaat huren of leasen. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen in het contract opgenomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een overlijden of een onverwachte verhuizing naar een zorgwoning.

Zaken die de prijs van het verwijderen van een traplift bepalen

De prijs van het verwijderen van een traplift wordt bepaald door een aantal zaken. Zo is daar allereerst de situatie waarin de traplift werd verstrekt. Gaat het om een traplift die vanuit de WMO, via een huur of een lease constructie werd verstrekt dan zullen er geen kosten verbonden zijn aan het verwijderen van een traplift. Daarentegen zal een traplift die onder eigen beheer gekocht is wel tegen een bepaald prijskaartje worden verwijderd. Ook het afwerken van de plek waar de traplift heeft gezeten bepaalt de prijs. Worden de boorgaten in de treden en de muur weer netjes afgewerkt dan betaal jij daar doorgaans extra voor. Laat men de boorgaten allemaal open dan zal het prijskaartje lager zijn.

Vergelijk eerst de kosten van een monteur

Voordat je een traplift laat verwijderen is het goed om eerst de prijzen van monteurs te vergelijken. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt direct een aantal vrijblijvende prijsopgaven om met elkaar te vergelijken. Dat zal jou een voordeel oplopend tot 30 procent opleveren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?