Traplift of plateaulift

traplift of plateauliftEen traplift schaf je altijd aan om mobieler te zijn in je huis. Je koopt een traplift aan of je vraagt deze aan met het oog van een jarenlang verblijf in je huidige woning zonder dat je naar een zorgwoning toe hoeft. Bij de aanschaf van een traplift komt in een aantal gevallen de vraag of er een traplift of een plateaulift mogelijk is. We keken naar een aantal situaties waarop je alert moet zijn bij de keuze tussen een traplift of een plateaulift.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een traplift? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

 

Op welk aspect let je Traplift Plateaulift
De prijs Een standaard traplift voor een rechte trap kan je nieuw al vanaf 2795 euro kopen. Dat is een prijs voor een standaard lift gemonteerd op een standaard trap met 11 tot 13 treden. Het is een relatief goedkope keuze. Een standaard plateaulift voor een rechte trap koop je nieuw vanaf 8500 euro. De plateaulift is dan ook een relatief duurdere keuze. Je kiest deze alleen onder bepaalde omstandigheden die de aanschaf noodzakelijk maken.
Jouw mobiliteit Een traplift koop je wanneer je zowel boven als beneden nog relatief mobiel bent. Kan je met een rollator of lopend nog goed uit de voeten dan is een traplift een prima optie. Ben jij of degene voor wie de plateaulift wordt aangeschaft niet mobiel en is de gebruiker afhankelijk van een rolstoel dan wordt het een ander verhaal. Ben je voor jouw beweging op een verdieping aangewezen op een rolstoel dan kan een plateaulift een betere oplossing zijn. Je kan dan met rolstoel en al naar boven waardoor je geen dubbele rolstoel in je huis nodig hebt. Houd er rekening mee dat je maar één rolstoel voor binnenshuis krijgt verstrekt. Een tweede exemplaar zal je zelf moeten aanschaffen wanneer je een rolstoel op beide etages nodig hebt.
Een progressieve aandoening Heb je een progressieve aandoening, dus bijvoorbeeld een spierziekte die op korte termijn heviger zal worden, dan is een traplift geen goede keuze. Je zal er te kort gebruik van kunnen maken en binnenkort moet je een plateaulift aanschaffen. Een plateaulift is de beste keuze wanneer je een progressieve aandoening hebt. Je kan dan met een rolstoel boven en beneden rondrijden waardoor je een stuk zelfredzamer en mobieler bent. Ook de verzorging wanneer je verder hulpbehoevend bent is gemakkelijker.
Het type trap Een traplift kan op nagenoeg iedere standaard trap worden geplaatst. Daarbij wordt nagenoeg geen onderscheid gemaakt tussen een rechte lift, een lift met een of twee draaien of bijvoorbeeld een spiltrap. Een traplift kan in vrijwel alle situaties worden aangebracht. Een plateaulift kan je laten plaatsen op veel modellen trappen maar niet op alle trappen. Is er sprake van een spiltrap dan kan een plateaulift doorgaans niet worden geplaatst. Bij een ‘verkeerd’ model trap is een plateaulift dus niet mogelijk. Informeer altijd eerst bij de leverancier voor je een plateaulift laat plaatsen.
De breedte van een trap Heeft jouw huis een smalle trap dan is een traplift in de meeste gevallen alsnog mogelijk. De traplift wordt namelijk zo geplaatst dat het stoeltje kan worden weg geklapt. Zo kan je een smalle trap alsnog goed gebruiken bij een traplift. Een plateaulift heeft een bepaalde breedte nodig. De reden hiervan is dat een rolstoel een bepaalde breedte van het plateau vereist. Een smalle trap is dan ook niet altijd even geschikt om een plateaulift op te plaatsen. Ook hier geldt: doe eerst navraag bij de leverancier voor je een dergelijk model gaat aanschaffen.

Aandachtspunten bij een traplift of een plateaulift

Een traplift of een plateaulift aanschaffen doe je niet zomaar. Er is een aantal zaken waar je goed op moet letten bij de aanschaf. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Let bij tweedehands of een depotmodel op het onderhoud en de keuring. Een lift, of je nu een plateaulift of een traplift koopt of verstrekt krijgt, is in veel gevallen al eens gebruikt. Zeker bij een verstrekking via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO, is hier regelmatig sprake van. De traplift of plateaulift is dan een depotmodel. Wees er alert op dat het gaat om een lift die het onderhoud heeft gehad op de juiste momenten en die is gekeurd. Op die manier weet je zeker dat de traplift of plateaulift ook daadwerkelijk veilig is. Kijk hier voor meer informatie.
  • Pas goed op met de indicering. Wordt de traplift of de plateaulift verstrekt via de gemeente dan zal er altijd een indicatie plaatsvinden. Zorg ervoor dat dit een indicatie is waarbij een eventuele progressieve aandoening ook als zodanig wordt behandeld. Heb je op korte termijn in je huis een rolstoel nodig, denk er dan aan dat je een juist model lift verstrekt krijgt.
  • Vraag een Persoons Gebonden Budget aan wanneer je het niet eens bent met de uitspraak van de gemeente. Je zal altijd een hulpmiddel aangeboden krijgen wat ‘goedkoop adequaat’ is. Gaat het hier niet om het hulpmiddel wat jij voor ogen hebt, vraag dan een PGB aan. Op die manier mag je zelf een traplift of plateaulift uitzoeken. We gaan daar straks verder op in.

Keurmerken

Schaf je een traplift of een plateaulift aan, kijk dan naar de aanwezigheid van keurmerken. Zo moet een lift minimaal het CE keurmerk hebben. Dat houdt in dat de traplift voldoet aan de eisen die de Europese unie eraan stelt op het gebied van veiligheid en kwaliteit. Daarnaast let je op het onderhoud in het verleden.

Vergelijk prijzen

Kan je zelf een traplift of plateaulift aanschaffen, vergelijk dan eerst de prijzen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt meerdere prijsopgaven om te vergelijken. Op die manier zie je gelijk waar je het goedkoopste uit bent en waar je een passende traplift of plateaulift binnen jouw budget kunt aanschaffen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.