Informatie, tips en advies over trapliften
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Op het moment dat je een kind met een beperking hebt wat de trap niet zelfstandig op kan komen is een traplift een keuze die regelmatig wordt gemaakt. Wanneer je een dergelijke traplift gaat komen is er altijd een extra aantal zaken waar je op bedacht moet zijn. We zullen voor je toelichten waar je aan moet denken. Verder kijken we naar manieren om een dergelijke traplift te financieren. Ook kijken we naar zaken die de prijs van een traplift voor een kind bepalen.

 

Hoeveel kost een traplift voor een kind

We ontvingen meerdere prijsopgaven voor een traplift voor een kind, en deze hebben we in onderstaand schema ondergebracht.

Wat voor traplift koop je Wat voor trap heb je Extra opties Prijs
Traplift basic Rechte trap Kinderzitje op traplift 3250 euro
Traplift basic Trap met één bocht Kinderzitje op traplift 4250 euro
Traplift basic Trap met twee bochten Kinderzitje op traplift 5160 euro
Traplift comfort Rechte trap Kinderzitje op traplift en afstandsbediening 3650 euro
Traplift comfort Trap met één bocht Kinderzitje op traplift en afstandsbediening 4650 euro
Traplift comfort Trap met twee bochten Kinderzitje op traplift en afstandsbediening 5665 euro

De mate van zelfredzaamheid is belangrijk

Ga je een traplift aanschaffen omdat je kind een beperking heeft dan speelt altijd een belangrijke rol in welke mate je kind zelfredzaam is. Is het kind in staat om zelfstandig het stoeltje van de traplift omhoog en omlaag te bewegen dan kan je nog volstaan met een basic model traplift. Er zit dan geen afstandsbediening mee die jij als ouder voor de veiligheid kunt bedienen. Gaat het om een kind met een beperkte zelfredzaamheid of gaat het om een progressieve aandoening dan zal altijd worden gekozen voor de comfort uitvoering waarbij je als ouder jouw kind kan begeleiden op de traplift. Dit is een afweging die wordt gemaakt bij de indicatie voor de traplift door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ofwel de WMO van jouw gemeente.

 

Het verschil tussen een traplift voor volwassenen en voor een kind

Tussen een traplift voor een kind en een volwassene zit een aantal wezenlijke verschillen. Deze hebben vooral te maken met veiligheid van degene die de trap op wordt getransporteerd. Een traplift voor een kind is in de meeste gevallen tot een bepaalde lichaamslengte, vaak ligt die grens bij 1,65 meter, voorzien van een speciaal kinderzitje. Dit heeft een voetenplank die hoger bij het stoeltje zelf zit. Daarnaast gaat het om een zitje met extra polstering en kussens om het kind onderweg de benodigde ondersteuning te geven. Verder is er bij een kinderzitje doorgaans een 5 punts gordel in het stoeltje aanwezig om stabiliteit en veiligheid te geven. Bij een volwassen traplift gaat het doorgaans om een standaard tweepuntsgordel. Dit heeft te maken met wettelijke veiligheidseisen. Een stoeltje van een traplift voor een kind kan in een later stadium wanneer het kind is gegroeid in veel gevallen gemakkelijk worden verwisseld voor een stoeltje voor volwassenen.

 

Zaken die de prijs van een traplift voor een kind bepalen

De prijs van een traplift voor een kind ligt doorgaans al standaard een stuk hoger dan die van een traplift voor een volwassene. De reden is dat de traplift niet in grote hoeveelheden wordt geproduceerd. Een traplift voor een kind wordt altijd in een kleinere hoeveelheid geproduceerd. Vaak gaat het ook nog eens om een heel individuele aanpassing met bijvoorbeeld een zitorthese waardoor het maatwerk gaat worden. Dit maakt de prijs van een traplift voor een kind een stuk hoger dan bij een standaard traplift. Ook de mogelijkheid van een handzender voor ouders/begeleiders waardoor ze mee kunnen lopen de trap op terwijl hun kind in het stoeltje zit is een extra optie die voor meerkosten zorgt.

 

Subsidie voor de aanschaf van een traplift

Een traplift is een kostbare aanschaf. Wanneer je een dergelijke traplift wil gaan aanschaffen is er een paar manieren om jouw uitgave te beperken. Een belangrijke manier is de aanvraag via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ofwel de WMO. Op deze manier vraag je de voorziening in bruikleen aan bij de gemeente. Er vindt eerst een indicatiestelling plaats. Daarbij kijkt men of het mobiliteitsprobleem van jouw kind voor een belangrijk deel wordt verholpen met deze oplossing. Wanneer de traplift wordt verstrekt betaal je maandelijks een WMO abonnement van ongeveer 19 euro. Dit is voor de kosten van de bruikleen van de traplift. Een andere manier is een vergoeding via de belastingaangifte. In dit geval moet je een verklaring van de huisarts hebben dat de traplift voor jouw kind noodzakelijk is. Je schaft de traplift dan zelf aan en vordert de kosten later via de belastingaangifte terug.

 

Keurmerken bij een traplift voor een kind

Een traplift voor een kind moet minimaal voorzien zijn van het CE keurmerk. Dit geeft aan dat de traplift voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid en stevigheid die de Europese Gemeente eraan stelt. Daarnaast is het belangrijk bij een depotmodel traplift dat de traplift periodiek is onderhouden en gekeurd. Let er ook op dat de traplift nooit is afgekeurd.

 

Vergelijk eerst de prijzen

Schaf je een traplift aan, vergelijk dan eerst de prijzen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt meerdere prijsopgaven om te vergelijken. Op deze manier zie je in één oogopslag welke traplift voor jou de beste keuze is.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?